محاسبه وزن نهایی سازه سوله یکی از مراحل اصلی در طراحی و سوله سازی است. این مرحله نقش زیادی در انتخاب نوع فونداسیون، هزینه های ساخت، حمل و نقل و ایمنی کلی پروژه دارد. سوله ها به دلیل کاربری صنعتی، معمولا از قطعات فولادی با ابعاد مختلفی ساخته می شوند. به همین دلیل محاسبه دقیق وزن نهایی آن ها نیازمند بررسی دقیق است.
در این فرایند معمولا متخصصین ساخت سوله با استفاده از نقشه های اجرایی، داشتن مشخصات پروفیل ها و پوشش و با در نظر گرفتن استانداردهای طراحی به محاسبه دقیق وزن نهایی سوله می پردازند یک سوله سبک ساخته شود. اگر شما هم می خواهید بدانید که روش محاسبه وزن نهایی سازه سوله چگونه است، همراه ما در این مقاله از سایت بیستون سازه باشید.
اهمیت محاسبه وزن در طراحی سوله
همانطور که می دانید سبک یا سنگین بودن سازه می تواند تاثیر زیادی در قیمت نهایی سوله باشد. از سوی دیگر وزن نهایی سوله یکی از مراحل کلیدی در طراحی و اجرای این نوع سازه هاست که نقش تعیین کننده ای در انتخاب فونداسیون هزینه های ساخت، حمل و نقل و ایمنی کل پروژه دارد.
علاوه بر این وزن نهایی سوله می تواند تاثیر زیادی در تعیین نوع و ابعاد فونداسیون تاثیر داشته باشد. علت این موضوع هم این است که با وارد شدن وزن، باید متریال مقاومت و استحکام کافی داشته باشد. فراموش نکنید که در پروژه های بزرگ، محاسبه وزن سوله می تواند موجب صرفه جویی در هزینه خرید مصالح شود.
در نهایت برای ایمنی سازه در برابر شرایط محیطی مانند باد و زلزله، باید وزن سوله را بدانیم. مهندسان باید وزن دقیق سوله را بدانند که در این حالت عملیات نصب و راه اندازی برای افراد بهتر می شود.
عوامل موثر بر وزن نهایی سوله
در طراحی و ساخت سوله، وزن نهایی آن نقش سوله بسیار مهمی در به دست آوردن هزینه ها، حمل و نقل، فونداسیون و اجرای پروژه دارد. در ادامه عوامل زیادی می توانند بر وزن نهایی سوله تاثیر بگذارند. در ادامه مهم ترین این عوامل را بررسی می کنیم.
عرض دهانه
منظور از عرض دهانه سوله، فاصله بین دو ستون مقابل در عرض سازه است. هر چه این دهانه بیشتر باشد، نیاز به تیرهای اصلی بزرگتری برای تحمل بارهای سقف و نیروهای جانبی وجود دارد. این امر موجب افزایش وزن اعضای سازه ای اصلی شده و در نتیجه وزن نهایی سوله را بیشتر می کند. همچنین سوله هایی که دهانه آن ها بیشتر از 20 متر وزن بیشتری نیز دارند.
ارتفاع سوله
بین وزن و ارتفاع سوله رابطه تنگاتنگی وجود دارد و با استفاده از ارتفاع سوله باید ارتفاع ستون ها نیز افزایش پیدا کند. همچینن با ارتفاع سوله ابعاد و وزن آن ها نیز بیشتر می شود. به خصوص در سوله هایی که جرثقیل سقفی دارند یا برای ذخیره سازی استفاده می شوند. ارتفاع زیاد می تواند به طور قابل توجهی وزن سازه را بالا ببرد.
طول سالن سوله
یکی دیگر از عوامل موثر بر وزن سوله، طول سالن سوله است. اما متخصصان باور دارند که طول سوله به طور مستقیم بر وزن سوله تاثیر ندارند. اما در نهایت این عامل می تواند منجر به کاهش وزن واحد سوله می شود. چون به دلیل افزایش طول تعداد قاب های فلزی که در امتداد طول سالن نصب می شوند، افزایش می یابد. هر قاب شامل تیر، ستون، بادبند و سایر اجزای فلزی است که وزن قابل توجهی دارند.
بنابراین افزایش حتی چند متری در طول سوله می نواند منجر به اضافه شدن چندین قالب شود که در نهایت باعث افزایش بالا رفتن قابل توجه وزن کل سازه شود. همچنین طول بیشتر ممکم است نیاز به مقاوم سازی بیشتری داشته باشد که این موضوع نیز در افزایش وزن موثر است.
بار برف محل ساخت سوله
بار برف یکی از عوامل محیطی در طراحی سوله است که به طور مستقیم بر وزن نهایی آن تاثیر می گذارد. در مناطقی که بارش برق زیاد است، سقف سوله باید تحمل وزن قابل توجهی از برف را داشته باشد. برای این منظور مهندسان مجبور به استفاده از تیرهای سقفی ضخیم تری می شوند تا ایمنی سازه حفظ شود. این مقاوم سازی می تواند به صورت طبیعی باعث مصرف بیشتر فولاد و افزایش وزن نهایی سوله می شود.
روش محاسبه وزن نهایی سوله
همانطور که اشاره کردیم محاسبه وزن نهایی سوله می تواند مزایای زیادی داشته باشد و برای مدیریت هزینه ها یک روش کاربردی است. برای محاسبه ما می توانیم از دو روش دستی یا استفاده از نرم افزارهای تخصصی استفاده کنیم. در ادامه به معرفی کامل هر دو روش پرداخته شده است.
روش محاسبه دستی وزن سوله
در این روش شما بدون استفاده از هیچگونه نرم افزار می توانید سوله را محاسبه کنید. یک فرمول کلی برای محاسبه وجود دارد که شامل زیر است.
وزن سوله = حجم مفید × میزان فولاد مصرفی در هر مترمکعب
- دقت کنید که برای محاسبه حجم مفید باید محاسبات زیر را در ابتدا انجام دهید.
دهانه × طول × ارتفاع مفید
- برای اینکه بتوانید میزان فولاد مصرفی را به دست بیاورید باید به جدول استاندارد مراجعه کنید. همچنین استفاده از تجریبات مهندسی نیز می تواند تاثیر گذار باشد.
- در روش دستی باید ستون میانی در نظر گرفته نشود.
استفاده از نرم افزارهای تخصصی برای محاسبه وزن نهایی سوله
برای اینکه وزن نهایی آسان تر و دقیق تر باشد، می توانید از نرم افزارهای تخصصی استفاده کنید. در ادامه نرم افزارهای تخصصی برای محاسبه آورده شده است.
نام نرم افزار | کاربرد آن |
AutoCAD
|
طراحی دو بعدی و سه بعدی مقاطع
|
STAAD.Pro | تحلیل دینامیکی و لرزه ای
|
Tekla Structures | مدل سازی فولاد و محاسبه جزئیات اجرایی
|
ETABS | تحلیل سازه و بارگذاری دقیق
|
تاثیر نوع سوله بر وزن سازه
وزن یک سوله همیشه تحت تاثیر وزن، ابعاد و نوع آن است. برای مثال سوله سبک خرپایی با سوله تیرورقی یکسان نیست و برای اینکه شما یک سوله سبک و کم هزینه داشته باشید باید به سراغ سوله های سبک بروید. در نظر داشته باشید که سوله هایی با دهانه بزرگتر یا ارتفاع بیشتر معمولا وزن بیشتری خواهند داشت.
سخن پایانی
در این مقاله از سایت بیستون به سازه به روش های محاسبه وزن سوله اشاره کردیم. شما می توانید به صورت دستی یا با استفاده از نرم افزارهای تخصصی وزن نهایی سوله را محاسبه کنید. برای نصب انواع سوله و استعلام قیمت آن می توانید با پشتیبانی بیستون سازه در ارتباط باشید.