سوله فوق سبک از جمله سازه های مدرن است که در حدود 15 سال است که استفاده از آنها به سبب ویژگی های به خصوصی که دارند در برخی مراکز صنعتی، ورزشی و تجاری رایج شده است و حتی برای بسیاری از گلخانه ها و مراکز پرورش گل و گیاه سوله فوق سبک پیشنهاد می شود.
از زمان ساخت و اجرای اولین سوله ها در ایران که بیشتر در بخش صنعتی و برای کارخانه ها استفاده می شد تا بدین روز تغییرات اساسی در نوع طراحی، احداث، ابعاد و اندازه های تیرها و ستون های منفرد و مشترک ایجاد شده است که نتایج خوبی را هم در پی داشته است.
سوله سبک قوسی، سوله سبک خرپایی، سوله یک دهانه، سوله بیش از چند دهانه با ستون مشترک، سوله هایی بدون ستون منفرد، سازه های چادری و سازه های پوسته ای همگی از انواع سوله هایی هستند که با گذشت زمان و به کاربردن مکانیزه و علم مهندسی روز طراحی و اجرا شده اند.
اما سوله های فوق سبک یکی از آخرین و حتی بهترین نوع سازه های بزرگ و کاربردی است که به سبب سادگی در طراحی و ساخت و همچنین صرفه جویی در زمان و هزینه اولیه در بخش های زیادی از آن استقبال خوبی به عمل می آید.
به سبب همین امر در این مقاله از سایت بیستون سازه به معرفی و بررسی سوله های فوق سبک خواهیم پرداخت که به سوله های لوله ای نیز معروف می باشند. کاربرد، مزایای ساخت، تاریخچه ساخت، انواع سوله فوق سبک از جمله مواردی است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
مطالب مرتبط : ساخت سوله کارخانه
ساختار سوله فوق سبک
سوله فوق سبک یا همان سوله لوله ای که به سبب استفاده از لوله های از جنس آلیاژهای آلومینیوم و آهن به آن گفته می شود. سوله های فوق سبک همان طور که از نامشان پیداست به سبب طراحی و اسکلت سبکی دارند از وزن تمام شده بسیار کمی برخوردار می باشند.
استفاده از اتصالات پیچ و مهره و مفاصل پرس شده در کنار جنس اجزای اصلی سوله که شامل ستون، رفتر، مهاربندهای سقف، پرلین و استرات می باشند همگی از نوع آلیاژ های آلومینیومی می باشند سبب می شود که وزن سوله نسبت به سایر سازه ها بسیار کمتر باشد.
ساختار سوله های فوق سبک اغلب از نوع قوسی می باشند که در دو دسته دهانه یک تکه و دهانه چند تکه که درنمونه دهانه یک تکه از لوله های خم مخصوص به صورت سراسری در ابتدا و انتهای دهانه استفاده می شود ولی در مورد دوم استفاده چند تکه به صورت اتصالات در دهانه که بستگی به نوع کاربری دارد.
همچنین سوله فوق سبک صنعتی را می توان به صورت خرپایی طراحی و اجرا کرد که در آن ستون و رفتر به شکل خرپا طراحی و نصب می شود که از جنس پروفیل های صنعتی هستند و معمولا ضخامت بیشتر از 3 سانتی را دارا می باشند.
ولی در کنار وزن زیاد ممکن است در برخی از بخش های انتقال وزن سوله که ستون ها می باشند، نقاط بحرانی تشکیل شوند که تحمل برخی تنش های حداکثری را نداشته باشند که برای رفع این مورد تمامی طراحی ها، انتخاب ابعاد و اندازه استاندارد و مناسب توسط مهندسان متخصص انجام میشود.
سوله های فوق سبک را می توان در نوع سوله چادری نیز احداث کرد که بیشتر برای آشیانه هواپیما و ماشین آلات بزرگ صنعتی استفاده می شود. در سوله های چادری می توان دهانه را تا طول 100 متر بدون استفاده از ستون منفرد یا مشترک برای دو دهانه احداث کرد که از ویژگی های برجسته سوله فوق سبک می باشد.
مطالب مرتبط : ساخت سوله صنعتی
مراحل ساخت سوله فوق سبک
ساخت سوله های فوق سبک به مراتب آسان تر و سریع تر انجام می شود زیرا به سبب ساختار ساده و عدم استفاده از پروفیل های آماده و زیاد طراحی اسکلت و سازه ساده تر و آسان تر می باشد که در نهایت باعث صرفه جویی حداکثری در زمان می شود.
مراحل سوله سازی های فوق سبک همانند سایر سازه های سوله ای است با این تفاوت که در مرحله خاکبرداری و اجرای فونداسیون سازه نیاز نیست که در عمق زیاد و از استحکامات زیاد استفاده شود، به سبب وزن کم سوله نیروها و تمام تنش هایی که سازه به زمین انتقال می دهد چندان قوی و زیاد نیستند.
همچنین ساخت سوله با دهانه قوسی و یا ستون های خرپایی بخش زیادی از نیروها و تنش ها را به صورت مساوی به سراسر نقاط انتهایی اتصالات و ستون ها انتقال می یابند که نقش استفاده از ساختار لوله ای بی تاثیر در آن نیست.
این مورد سبب می شود که بیشتر تنش ها در مقدار جزئی به سمت زمین زیر ساخت سوله یا همان فونداسیون انتقال یابند که در آخر تراکم نیرو و تمام بارهای مرده و تنش ها بیش از حد نباشد که نیاز به ساخت یک فونداسیون در متراژ و عمق زیاد باشد.
تمامی اجزا و اتصالات سوله های فوق سبک به صورت پیش ساخته بعد از اتمام پروژه زیرسازی و همچنین زمان مورد نیاز برای قرار گرفتن بتن زیرسازی در شرایط مطلوب به محل احداث سوله انتقال می یابند که تا توسط اتصال به ستون های فونداسیون و اتصالات پیچ و مهره فولادی سخت برپا شود.
مطالب مرتبط : چگونه سوله ارزان بسازیم
انواع سوله فوق سبک
سوله های فوق سبک به سبب کاربرد و استفاده در بیشتر بخش ها در انواع و مدل طراحی و ساخته می شود که هر یک مزیت ها و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارا هستند. وزن کمتر، صرفه جویی در زمان و هزینه، امکان جابه جایی و امکان تغییر در اندازه و دهانه به صورت سفارشی از جمله مواردی هستند که سبب شده است تا سوله های فوق سبک در انواع نمونه ها طراحی و عرضه شوند.
- سوله لوله ای یا سیلندری
- سوله لوله ای با ستون های خرپا
- سوله لوله ای سبک خودنگهدار
- سازه چادری
- سوله لوله ای با تحمل وزن جرثقیل سقفی
- سوله لوله ای بدون در نظر گرفتن جرثقیل سقفی
مزیت های ساخت سوله فوق سبک
سوله های فوق سبک به سبب ویژگی های مطلوب ساختاری که دارا می باشند در مراکزی همچون، مجموعه های ورزشی، ساختمان نمایشگاه ها، گلخانه ها، آشیانه هواپیما و جنگنده ها، آزمایشگاه های بیولوژیکی، سالن های پرورش قارچ خوراکی استفاده می شوند. همچنین از این نوع سوله ها در موقعیت های جغرافیایی خاص که محدودیت های برای ساخت و احداث دارد از سوله های فوق سبک استفاده می کنند.
امکان جابه جایی، و مونتاژ سوله های فوق سبک را می توان بهترین مزیت و ویژگی آنها دانست که همواره سبب می شود که در صورت نیاز سازه سوله به توسط افراد متخصص و به صورت کامل ایمن و سالم قطعات و اجزا جدا شده و به بخش دیگری منتقل شود.
عدم نیاز به جوشکاری مفاصل و اتصال با برخی از بست های صنعتی، تمامی مفاصل و بخش های انتقال دهنده وزن نیرو به وسبه پیچ و مهره های فولادی بسیار سخت متصل می شوند که در کنار آن مفاصل قبل تر از آن یکبار به هم پرس می شوند تا مقاومت و استقامت در آن به صورت حداکثری باشد.
صرفه جویی در زمان و هزینه ساخت از دیگر مزیت های ساخت سوله فوق سبک است که برای برخی از بخش ها که می خواهند با هزینه حداقلی، سوله خود را احداث نمایند بسیار مناسب است. در کنار آن تسریع در مراحل ساخت سوله فوق سبک که به سبب ساختار ساده آن است، سبب محبوبیت آن است.
مقاومت و استقامت ساختار سوله های فوق سبک در نوع خود بسیار ایده آل و مطلوب است و شاید برخی فکر کننده که به سبب استفاده از پروفیل های لوله ای و وزن کم آن مقاومت چندانی نداشته باشند ولی اینگونه نیست و سوله های فوق سبک می توانند در برابر طوفان، سیل، زمین لرزه، نیروهای فرعی وارده به اسکلت مقاومت خوبی از خود نشان دهد.
قیمت ساخت سوله فوق سبک 1403
این سری از سوله سبک صنعتی به دلیل قیمت ساخت پایین، بسیار مورد ساخت قرار گرفته و نقش بسیار مهمی را در صنعت کشور پیدا کرده است. این سازه های پوسته ای بیشتر از جنس آلیاژ های آلومینیومی و ورق های آهنی طراحی و اجرا می شوند که مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل طبیعی از قبیل طوفان، آتش سوزی و زلزله دارند.
در ساخت سوله فوق سبک به دلیل بهره گیری از مواد اولیه و مصالح کم، هزینه ساخت نیز بسیار پایین تر از سایر سوله ها و سازه های سنتی بوده و برای افراد دارای سرمایه کم، گزینه مناسبی هستند. البته متراژ در این زمینه نقش قابل توجهی را ایفا کرده و با افزایش ابعاد سازه، به مراتب هزینه ساخت نیز بالا خواهد بود.
برآورد قیمت سوله ها بیشتر توسط مهندسین و مدیران اجرایی با در نظر داشتن نوسانات قیمت مصالح و مواد کاربردی انجام می شود که امروزه فرمول هایی در این زمینه ارائه شده است. برای استفاده از این فرمول ها که در زیر اشاره کرده ایم، دقت حرف اول را زده و باید متراژ به صورت دقیق محاسبه شود.
هزینه دستمزد کارکنان + هزینه جوشکاری + هزینه برشکاری در کارگاه + هزینه آهن آلات و تجهیزات = هزینه ساخت پایه
هزینه دستمزد +هزینه پیچ و مهره برای اتصال و پیوند ورقه ها = هزینه نصب پوشش سوله
هزینه ساخت کلی + هزینه نصب + هزینه های بالاسری + هزینه تجهیزات کاربردی + هزینه حمل و نقل تجهیزات = مجموع هزینه تقریبی
هزینه مصالح مورد استفاده + دستمزد نیروی انسانی + هزینه ماشین آلات و حمل و نقل مورد استفاده = محاسبه ضریب و هزینه بالاسری عمرانی و غیر عمرانی
یک نمونه از آنالیز ضریب خدمات، برآورد هزینه و همچنین ضریب بالاسری برای پروژه ها و طرح های عمرانی و غیر عمرانی به شکل زیر است:
آنالیز ضریب بالاسری به روز برای پروژه های عمرانی:
- همراه 1 درصد مالیات بر سود
- 8 درصد سود در هزینه
- 1.6 درصد بیمه طرح های عمرانی
- 2.5 درصد هزینه دفتر مرکزی
- 0.2 درصد هزینه آزمایشگاه پیمانکاری
- 0.2 درصد کمک به صندوق کارآموزی
- با جمع 23 درصدی و ضریب بالاسری : 1.30
آنالیز ضریب بالاسری به روز برای پروژه های غیرعمرانی:
- همراه 1 درصد مالیات بر سود
- 8 درصد سود در هزینه
- 2.5 درصد هزینه دفتر مرکزی
- 7.78 درصد بیمه طرح های غیر عمرانی
- 0.2 درصد کمک به صندوق کارآموزی
- 2 درصد هزینه آزمایشگاه پیمانکاری
- با جمع 29.2 درصدی و ضریب بالاسری : 1.41
همچنین یک فرمول کلی نیز برای براورد هزینه در ساخت سوله فوق سبک در نظر گرفته شده است که برای محاسبه دقیق تر می توانید استفاده کنید. در ضمن در حین محاسبه، قیمت به روز مصالح و مواد را پیگیری کرده و برای قیمت کل دقیق در نظر بگیرید.
عرض ( متر) + طول ( متر) + جمع قیمت نوع ورق مورد نیاز به صورت به روز (گالوانیزه رنگی/ ساده) + ضخامت ورق + مقدار پشم شیشه + تعداد کارتن پلاست (4/5/6) + قیمت نهایی توری مرغی مورد نیاز ( استیل/ ساده) = قیمت کل (تومان)
هزینه ساخت سوله فوق سبک 200 متری
فرآیند ساخت و ساز در سازه های صنعتی بسته به طراحی و اندازه سوله و همچنین مصالح و مواد مورد استفاده، می تواند متفاوت باشد که با رعایت قوانین و استاندارد های سازمان می توان محیطی با کاربری بالا اجرا کرد. سوله های 200 متری در سوله های فوق سبک در صورت طراحی و اجرای استاندارد و مناسب، می توانند بیشترین میزان کاربری را با کمترین هزینه ساخت داشته باشند.
در این دسته از سازه ها با متراژ کم، به دلیل به کارگیری مصالح و مواد اولیه پایین هزینه ساخت نیز بسیار مناسب بوده وو بیشترین سود را نتیجه می کند. استفاده از فرمول های بالا در برآورد هزینه ساخت 200 متری سوله فوق سبک بسیار دقیق و کاربردی است.
هزینه ساخت سوله فوق سبک 500 متری
متراژ و ابعاد سوله در ساخت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که قیمت و نوع پوشش سقف و دیوار های سازه را تعین می کند. در اجرای سوله های 500 متری فوق سبک که کوتاه ترین بازه زمانی را برای احداث دارند، هزینه ساخت بسیار مناسب نسبت به سازه های گران قیمت است.
برای برآورد هزینه سوله های 500 متری در سوله های سبک، استفاده از فرمول های بالا مناسب بوده و نکات قابل توجه باید رعایت شود. هزینه نصب برای محاسبه انلاین در سوله ها نتیجه دقیق و درستی نداشته و بهتر است در مجموع از در نظر گرفته نشود.
برای دریافت راهنمایی بیشتر می توانید با مدیران اجرایی شرکت بیستون سازه که تجربه کاری بسیار بالایی دارند، در ارتباط باشید.
دفاتر نمایندگی و راه های ارتباطی با بیستون سازه آذران در سراسر ایران
نمایندگی و دفتر شهر تبریز
آدرس: ولیعصر-فروغی-خیابان شیخ محمد خیابانی-ساختمان هما-پلاک ۱۷/۱
نمایندگی و دفتر شهر شيراز
آدرس: شيراز چهارراه دلگشا -سرداران-نبش كوچه ٩
نمایندگی و دفتر شهر گرگان
آدرس: گلستان گرگان بلوار ناهارخوران روبروی عدالت ۹۷.۱ مجتمع تجاری اکسیر طبقه اول واحد ۵
شرکت های سازنده سوله فوق سبک
ساخت سوله های فوق سبک به سبب نوین بودن در عرصه سازه های مهندسی و کاربردی کمی پیچیده و نیاز به یک گروه مهندسی و متخصص است که بتواند در تمام مراحل طراحی، ساخت و احداث، انتخاب ابعاد و اندازه ها و کیفیت اجرای سازه را کنترل نمایند تا در آخر با مشکل روبرو نشوند.
تمام محاسبات تنش های وارد شده، وزن تمام شده سوله، نیروهای انتقالی از ستون باید در کنار سفارش متقاضی توسط تیم مهندسی و ارزیاب محاسبه شود تا از هرگونه حادثه، ریزش سازه و عدم تحمل بارهای اضافی جلوگیری شود.
به سبب موارد دلایل گفته شرکت های محدودی در ایران هستند که قابلیت طراحی و ساخت سوله های فوق سبک را دارند که بهترین و معتبر ترین آنها شرکت بیستون سازه آذران می باشد. این شرکت با برخورداری از گروه های مشاوره، ارزیاب، ناظر و مهندسی توانسته اند سابقه ای درخشان را در زمینه ساخت سوله در تمامی شهر های ایران کسب نمایند.
استفاده از آخرین مدل تجهیزات و روش های مدرن که امروزه در اروپا نیز استفاده می شود، سبب شده است که علاوه بر ساخت سوله سبک، سازه های سنگین صنعتی برای طراحی و احداث سوله های فوق سبک نیز اقدام نمایند.
شما نیز اگر قصد ساخت سوله های فوق سبک برای حرفه و یا شغل خود دارید، می توانید از طریق درگاه های ارتباطی که در قسمت زیر درج شده است با این شرکت تماس گرفته و از تمام خدمات اعم از مشاوره ساخت سوله، خرید سوله و نوع سوله درخواست به همراه ثبت سفارش استفاده نمایید.
راه های ارتباطی با بیستون سازه آذران
شماره دفتر: 04133202198
تلفن همراه: 09144317192
کلام آخر
ساخت سوله های فوق سبک از جمله نوین ترین پروژه های اجرایی در ایران می باشد که در یک دهه اخیر به سبب مزیت های فراوان و صرفه اقتصادی فوق العاده مورد توجه و استقبال بسیاری از بخش های تجاری، ورزشی و تجاری قرار گرفته است. در آخر اگر این مطلب برای شما مفید بود می توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.
سوالات متداول
- آیا سوله های فوق سبک ارزان هستند یا سوله های تیرورقی؟
سوله های فوق سبک به دلیل برآورد با هزینه ساخت پایین در حین برخورداری از مقاومت بسیار بالا، مناسب برای افراد دارای سرمایه کم هستند.
- آیا می توان برای نگهداری از دام و طیور سوله های فوق سبک را در نظر گرفت؟
بله، سوله های فوق سبک کاربری بسیار بالایی را برای کاربر دارند که با توجه به طراحی منحصر به فرد نگهداری دام، می توان این سازه را اجرا کرد.
- چرا باید استاندارد های ساخت سوله در حین اجرا باید رعایت شود؟
برای دریافت مجوز در ساخت انواع سوله ها، باید موارد و قوانین مشخص شده توسط سازمان در حین ساخت و اجرا رعایت شود.