سوله کارخانه، سازه ای عظیم با مقاومت بسیار بالا که نحوه ساخت آن به وسیله محاسبات فنی و مهندسی انجام می شود که در طی هر مرحله همراه با اجرای تاسیسات است. اما در سازه سوله و مزایایی که آنها دارند یکی از دلایل توسعه و روی کار آمدن بسیاری از شرکت های صنعتی و تجاری است.
از زمان ساخت و بهره برداری از اولین سازه سوله ای در ایران، اهمیت و تاثیرگذاری آن در بین صنعتگران باعث شد که صاحبان صنف ها و تولید های فعال در جامعه به دلیل امتیازات و مزایای خوبی که سوله ها دارند، از این نوع سازه استقبال خوبی به عمل آوردند.
کارخانه و سایت های صنعتی که در بافت شهرک های صنعتی و مناطق نزدیک به کلانشهر ها وجود دارند یکی از مهم ترین و حیاتی ترین بافت های صنعتی و اقتصادی پویا در جامعه است که در طی سالها شاهد تغییرات و تحولات عظیمی شده است که زمینه گسترش و توسعه را فراهم کرده است.
اما در مورد ساختار و نوع سازه هایی که برای کارخانه ها و شرکت های بزرگ در نظر گرفته می شود، قرار است در این مقاله از سایت بیستون سازه اطلاعاتی مفید کسب کنیم. سوله کارخانه که بخش عظیم انواع سازه های سوله ای را در بر میگیرد دارای ویژگی ها و امکانات متنوعی هستند.
مطالب مرتبط : ساخت سوله صنعتی
سوله کارخانه از دیروز تا امروز
سوله کارخانه از جمله اولین نمونه سازه های سنگین ساخته شده در ایران است که در طول زمان بسیار مورد استفاده بخش های مختلف جامعه قرار گرفته است. سوله کارخانه در سال های اولیه طراحی و احداث همگی از نوع سوله های صنعتی و سنگین بودند.
سوله های صنعتی که خود یک زیر مجموعه عظیم از سازه های سوله ای می باشند در سایر نمونه های مشابه سوله کارخانه ای را نیز شامل می شوند. اولین سوله های کارخانه ای که در ایران شروع به طراحی و احداث گردید بیشتر برای کارگاه های تولید قطعات و مونتاژ آنها ساخته می شد.
با گذشت زمان و نیاز به توسعه و گسترش برخی فعالیت های صنعتی و تولیدی در کشور استفاده از سوله ها وارد مرحله جدیدی از تحولات خود شد که در ابعاد و اندازه های بزرگ تر برای فعالیت های سنگین کارخانه ها و شرکت هایی همچون خودروسازی، خط تولید و انبارداری، سوله فولاد گری و ریخته گری طراحی و ساخته شدند.
دلیل استفاده از سازه های سوله ای برای ساختار شرکت ها و کارخانه ها فضای زیاد و مفید، امکان نصب دستگاه ها و تجهیزات صنعتی بزرگ، استفاده همزمان به عنوان یک انبار صنعتی و دپوی محصولات، حمل و نقل آسان و تهویه مناسب فضای کاری و در آخر مقاومت زیاد سازه می توان اشاره کرد.
موارد ذکر شده همگی با تجمیع در کنار هم سبب شده است که از سوله ها برای ایجاد فضای کاری شرکت ها و کارخانه ها تحت عنوان سوله کارخانه استفاده بهینه ای به عمل آید. امروزه نیز به دلیل صرفه اقتصادی و امکانات اضافی شده استفاده از سوله به عنوان سازه کارخانه رایج است.
مطالب مرتبط : آموزش ساخت سوله صنعتی
مراحل ساخت سوله کارخانه
سوله سازی یکی از حرفه های تخصصی در ایران که ساخت سوله کارخانه را نیز شامل می شوند در طول زمان با تحولاتی همچون استفاده از پروفیل ها و آلیاژهای فولادی سبک و مقاوم، تجهیزات مکانیزه برای نصب اتصالات و موارد دیگر که مورد استفاده قرار می گیرند.
اما ساخت سوله کارخانه چه در سال های قبل چه امروزه بیشتر بر حسب نوع نیاز صنعت و کاربری آن ساخته می شود که در طرح ها و مدل های مختلف موجود می باشند. بیشتر ویژگی های مشترک بین سوله مناسب کارخانه داشتن فضای بزرگ، تهویه مناسب، دهانه های انفرادی و مشترک است.
امروزه با توجه به اینکه بیشتر شرکت ها و کارخانه های صنعتی از تجهیزات و سیستم های اتوماتیک در خط تولید و فرآوری خود استفاده می کنند، دیگر نیازی به ساخت سوله های سنگین با وزن زیاد نیست که در آخر هم موجب هزینه های احداث زیاد باشد.
اکنون می توان دید که از ساختار سوله سبک نیز برای بسیاری از کارخانه های صنعتی بزرگ نیز استفاده می نمایند. اکثر این سوله های نیز از نوع سوله قوسی و خرپایی می باشند که به دلیل وزن کمتر، استقامت بیشتر، هزینه احداث به مراتب پایین تر در ساختار سایت های صنعتی استفاده می نمایند.
مطالب مرتبط : ساخت سوله از صفر تا صد
ثبت سفارش و اخد مجوز
برای بخش و یا موسسه ای که قصد دارد برای حرفه خود یک سوله و سازه مناسب تاسیس نماید، اولین قدم مراجعه به شرکت های سوله سازی معتبر است. شرکت های سوله سازی مثل بیستون سازه میتوانند در قدم اول با تشخیص نیاز شما و راهنمای و مشاوره مناسب شما بهترین و به صرفه ترین سوله را برای کارخانه شما در نظر بگیرند.
گروه های مشاوره ای و راهنما با همفکری و در نظر گرفتن بودجه اولیه بهترین نوع سوله کارخانه را انتخاب می نمایند که در این مرحله سفارش ساخت سوله ثبت می شود. در مرحله بعد باید برای ساخت سوله کارخانه مجوزهای لازم از ارگان های تحت نظارت اخذ شود.
اگر مالک و صاحب کارخانه و صنعت زمین شخصی خود را برای احداث در نظر گرفته باشد، تمام مراحل اخذ مجوز و پروانه ساخت توسط خود مالک که به آن مالک حقیقی گفته می شود، پیگیری و اخذ می شود.
اما اگر زمین محل احداث در هریک از شهرک های صنعتی قرار داشته باشد، مجوزهای لازم در دو مرحله اخذ پروانه ساخت سوله کارخانه در شهرک صنعتی از هیئت مدیره شهرک صنعتی و در گام دیگر خود مدیریت شهرک صنعتی مجوزهای دولتی رسمی را که تحت عنوان مالک حقوقی سوله است، ارائه می نمایند.
خاکبرداری و مسطح سازی زمین احداث
گام بعدی برای ساخت سوله کارخانه، نقشه برداری، آزمایش خاک و استخراج کد حفاری زمین سازه است که نشان دهنده عمق اولیه زیرسازی فونداسیون سوله و چال ستون ها است. عملیات خاکبرداری بعد از نقشه برداری مهندسی و استخراج جواب آزمایش های خاک زمین احداث شروع می شود.
آزمایش خاک یکی از مهم اقدامات قبل از خاکبرداری زمین احداث است که دارای مولفه های به خصوص خود است، در جواب این آزمایش ابتدا به ساکن مقدار حداکثر تحمل تنش های وارده، تراکم ذرات خاک، نوع خاک، اشباع و گذرندگی آن مشخص می شود.
اگر نوع خاک و تحمل زمین آن توسط آزمایشگاه و سیستم نظارت نطام مهندسی تایید شد، نوبت به گودبرداری تا عمق مشخص شده می رسد که بعد از اتمام آن کف محل گودبرداری را به وسیله غلطک های صنعتی مسطح می نمایند.
اجرای زیرسازی و فونداسیون سوله کارخانه
گام سوم بعد از خاکبرداری و مشخص شدن محوطه مورد نظر در ابعاد سفارشی، پروژه فونداسیون که همان زیرسازی سوله می باشد استارت میخورد، فونداسیون یکی از مهم ترین بخش های اجرایی ساخت سوله کارخانه است که شامل آرماتوربندی، بتن مگر، مشخص نمودن محل اتصال ستون ها می باشد.
فونداسیون سازه وظیفه انتقال نیروها و تمام وزن کلی سوله کارخانه را بر عهده دارد که وسعت، مقدار بتن ریزی مورد نیاز، اندازه قالب ها و نوع قالب ها همگی توسط مهندسان ناظر و کارشناسان کیفی محاسبه و انتخاب میشوند.
انتقال اجزای سازه و نصب آن
امروزه بیشتر سوله های ساخته شده برای کارخانه ها و شرکت های صنعتی، همگی از نوع پیش ساخته هستند که به صورت آماده و متصل در چند اجزا به محل احداث سوله کارخانه منتقل می شوند. بعد از انتقال به وسیله اتصالات پیچ و مهره فولادی که مقاومت و سختی زیادی دارند به هم دیگر نصب می شوند.
کف سازی سوله کارخانه
آخرین گام برای احداث و بهره برداری از سوله کارخانه، کف سازی آن است که توسط ماشین آلات سنگین بتن ریزی سنگین انجام می شود. بتن استفاده شده در این مرحله نسبت به نوع بتن استفاده شده در فونداسیون تفاوت هایی دارد و به مراتب مقاومت و استقامت زیادی در برابر سرما، گرما، تنش های زمین و رطوبت دارد.
مطالب مرتبط : ساخت سوله برای پرورش بوقلمون
کلام آخر
ساخت سوله کارخانه از جمله پروژه هایی است که در امروزه به خصوص در شهرک های صنعتی بسیار رایج است و صنعتگران و صاحبان حرفه های توسعه یافته از این نوع سازه ها برای گسترش و ایجاد یک بستر مناسب کاری استقبال می نمایند. در آخر اگر این مطلب برای شما مفید بود می توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.