مراحل ساخت سوله صنعتی

ساخت سوله صنعتی

ساخت سوله یکی از حرفه ها و صنعت های قدیمی در ایران است که با روی کار آمدن و استقبال خوب از آن توانسته است تحولی عظیم را در زمینه سازه های سنگین مورد استفاده در صنعت و تجارت رقم بزند. سوله ها یکی از رایج ترین و مناسب ترین نوع سازه ای می باشند که در حدود 100 سال سابقه ساخت در ایران و حتی قدیمی تر در سایر کشورها دارد.

سوله های ساخته شده اولیه که برای رفع نیازهای همچون انبارداری و سردخانه طراحی شده بودند، از نظر مهندسی، نوع ساخت و اجزای مورد استفاده شده در ساختار آن تفاوت های زیادی با سوله هایی امروزه دارند که می توان از نظر ظاهری نیز این تفاوت و متمایز بودن را به خوبی درک کرد.

اما یکی از مهم ترین و عظیم ترین بخش ساخت سوله که اکنون نیز بسیاری از سازه های سنگین بر حسب ان احداث می شوند، سوله صنعتی می باشد. سوله صنعتی رایج ترین و کاربردی ترین نوع سوله است که از دیرباز مورد استفاده و استقبال عظیم بخش صنعتی و حتی تجاری قرار گرفته است. ساخت این نوع سوله ها به نسب شیوه و مراحل متفاوتی نسبت به دیگر نمونه سوله دارد. 

سوله صنعتی

به سبب همین امر در این مقاله از سایت بیستون سازه به معرفی و بررسی مراحل ساخت انواع سوله های صنعتی و نیمه صنعتی بپردازیم که بیشتر از سایر سوله ها مورد استفاده قرار می گیرند. مراحل ساخت سوله صنعتی، مزیت های سوله صنعتی، انواع سوله های صنعتی و شرکت های سازنده سوله صنعتی از جمله مواردی هستند که بررسی خواهند شد. 

مطالب مرتبط : ساخت سوله از صفر تا صد

تاریخچه ساخت سوله صنعتی در ایران

ساخت انواع سوله های صنعتی را می توان اولین پیشه سوله سازی در ایران دانست که نزدیک به 100 سال در ایران سابقه دارد. در مورد اولین سوله صنعتی ساخته شده در ایران باید گفت که همزمان با استارت پروژه احداث شهرک های صنعتی بوده است که با انتقال بخش زیادی از گروه های صنعتی  و حرفه ای این زمینه شروع شد.

با انتقال حرفه ها و تولیدی های صنعتی به شهرک های صنعتی یک نیاز بسیار مهم در این بافت ها به وجود امد که ان هم نیاز به یک فضای بزرگ و ایده آل که بتواند هم مقاومت زیادی داشته باشد و هم کوچکترین نیازهای یک صنعت از جمله دسترسی به انشعابات، عایق دما بودن، روشنایی کافی و از همه مهمتر دارا بودن یک فضای بزرگ و مناسب را شامل باشد. 

سوله های تیرچه ورقی از اولین نمونه سوله های صنعتی هستند که برای اولین بار در ساختار شهرک های صنعتی و بعدها به صورت مالکیت حقیقی در سایر بخش ها نیز مورد استفاده قرار گرفت. سوله های تیرچه ورقی به دلیل ابعاد زیاد، وزن زیاد و به مراتب مقاومت و استقامت بسیار خوب در برابر انواع تنش ها بسیار در زمان خود محبوب بودند.

البته دیگر ساخت سوله های تیرچه ورقه ای نسبت به زمان های گذشته بسیار کمتر شده است و با روی کار آمدن انواع سوله های سبک و فوق سبک که قابلیت های سازه های سنگین را دارند و حتی در برخی موارد از آنها نیز بهتر عمل می کنند سبب شده است که نقش سوله های تیرچه ورقه ای امروزه کم رنگ تر شود ولی با این حال سازه های تیرچه ورقی را می توان به عنوان مهم ترین و اولین نوع سوله صنعتی ساخته شده دانست. 

مطالب مرتبط : بهترین سوله سازان ایران 

انواع سوله های صنعتی

سوله های صنعتی با گذشت زمان دچار برخی تحولات شده اند که سبب شده است تا در نوع ساختار و حتی کاربری آنها تفاوت هایی ایجاد شود. برای مثال سوله های صنعتی که برای شرکت های فعال این حوزه طراحی و احداث می شود از نظر نوع ساخت، تعداد دهانه، نوع دهانه، تعداد ستون های به کاربرده شده و مساحت مفید تمام شده باهم متفاوت می باشند. 

در کل می توان سوله های صنعتی را به عنوان یک خانواده بزرگ از بخش پویا سوله سازی دانست که با امروزه با به کاربردن اجزای در جنس های متفاوت و تعداد مختلف به زیر مجموعه های بسیار مهم و حیاتی در بخش سازه های صنعتی تبدیل شده اند که عبارتند از :

  • سوله تک دهانه
  • سوله چند دهانه با ستون مشترک
  • سوله قوسی
  • سوله تمام قوسی
  • سوله چند ضلعی

سایقه ساخت سوله صنعتی در ایران

سوله های صنعتی  امروزه به دلیل ساختار و قابلیت زیاد در ایجاد یک بستر ایمن و مطلوب برای بسیاری از حوزه ها علاوه بر صنعت مهم و نقش حیاتی دارند. برای مثال ساختار سوله گاوداری ها و مرغداری ها، سازه های گلخانه ای و کارگاه های تولیدی همگی از جمله سوله های صنعتی می باشند ولی به دلیل کاربری های متفاوت، ممکن است ساختار متفاوتی داشته باشند. 

مطالب مرتبط :بهترین سوله برای دامپروری

مرحله برنامه ریزی و آماده سازی

قبل از شروع ساخت سوله خود، باید مدتی را صرف برنامه ریزی و طراحی آن کنید. با تعیین اندازه سوله مورد نیاز خود، با در نظر گرفتن اقلامی که ذخیره می کنید و هر گونه استفاده دیگری که ممکن است برای سوله داشته باشید، شروع کنید.

هنگامی که ایده اولیه ای در مورد اینکه می خواهید سوله شما چه شکلی باشد به دست آوردید، می توانید شروع به طراحی آن کنید.

منابع آنلاین و برنامه های نرم افزاری زیادی وجود دارند که می توانند به شما در ایجاد یک طرح دقیق برای سوله خود از جمله ابعاد، مواد و جزئیات ساخت کمک کنند.

اولین قدم در ساخت سوله، برنامه ریزی و آماده سازی است. این مرحله شامل تصمیم گیری در مورد اندازه، سبک و مکان سوله شما و همچنین اخذ هرگونه مجوز یا تاییدیه لازم از بخش ساختمان محلی شما است.

همچنین باید ابزار و مواد لازم را جمع آوری کنید، که ممکن است شامل فلزات، مصالح اولیه سقف، میخ، پیچ و سایر اتصالات و نیاز ها باشد.

وقتی نوبت به انتخاب مکانی برای سوله می رسد، باید عواملی مانند قرار گرفتن در معرض آفتاب، زهکشی و دسترسی را در نظر بگیرید. همچنین باید اطمینان حاصل کنید که سوله شما با قوانین منطقه بندی محلی مطابقت دارد، که ممکن است شامل الزامات عقب نشینی، محدودیت ارتفاع یا سایر قوانین باشد.

سوله صنعتی چگونه ساخته می شود؟

ساخت سوله صنعتی شامل مراحل مختلفی می باشد که عبارتند از:

انتخاب مکان: یک مکان مسطح و دارای زهکشی مناسب برای سوله انتخاب کنید و مطمئن شوید که به راحتی در دسترس است و به منابع برق و آب نزدیک است.

دریافت مجوز: مجوزها و تاییدیه های لازم را از مقامات محلی دریافت کنید تا اطمینان حاصل کنید که سوله با قوانین و مقررات ساختمانی محلی مطابقت دارد.

آماده سازی محل: با پاکسازی هرگونه زباله و تسطیح زمین، محل را آماده کنید. شما ممکن است نیاز به نصب فونداسیون، مانند دال بتنی یا پایه، برای حمایت از سوله داشته باشید.

طراحی و انتخاب مواد: سوله را طوری طراحی کنید که نیازهای خاص شما را برآورده کند، با در نظر گرفتن عواملی مانند اندازه، مکان و کاربرد مورد نظر. موادی را که برای دیوارها، سقف و کف استفاده خواهید کرد، با در نظر گرفتن عواملی مانند هزینه، دوام و عایق انتخاب کنید.

قاب بندی: دیوارها و سقف را با مونتاژ اجزای قاب، مثل صفحات و تیرها بسازید.

سقف و روکش دیوار: سقف و روکش دیوار، از جمله موادی مانند فلز، زونا آسفالتی یا فلز راه راه را نصب کنید.

درب ها و پنجره ها: درها و پنجره ها را نصب کنید و مطمئن شوید که محکم وصل شده اند و در برابر آب و هوا مقاوم هستند.

برق و لوله کشی: سیستم های برق و لوله کشی را با در نظر گرفتن عواملی مانند روشنایی، تهویه و وسایل لوله کشی نصب کنید.

ساخت انواع سوله های صنعتی

مراحل ساخت سوله های صنعتی

می شود مراحل ساخت سوله های صنعتی و دیگر سوله ها از جمله سوله های سبک به هم نزدیک و مشابه بیان کرد ولی اجرای پروژه های عملیاتی از جمله احداث و اتصالات سوله نسبت به نوع کاربری، ابعاد و اتصالات تفاوت هایی دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

قدم اول برای ساخت و احداث یک سوله صنعتی درخواست و ثبت سفارش از یک شرکت سوله سازی معتبر است که شرکت بیستون سازه یکی از بهترین و پیشگامان این صنعتی می باشد که با در برداشتن گروه متخصص و مشاوره ای توانسته سابقه درخشان و جایگاه ویژه ای را برای خود پیدا نماید. 

ثبت سفارش از شرکت اولین گام است که خود به دو صورت انجام می گیرد، کارفرمای حقوقی و حقیقی که در دو بخش آزاد و هیئت مدیریه ای قرار دارند. در کارفرمای حقیقی بدین صورت است که متقاضی خود دارای زمین محل احداث است و قصد دارد برای یک حرفه خاص سوله صنعتی منحصر به فردی را احداث نماید.

اما در کارفرمای حقوقی درخواست ساخت سوله صنعتی از طرف یک هیئت مدیریه و یا یک گروه مدیریتی ثبت می شود که بر ساخت و احداث سوله در بخش های مشخص شهرک های صنعتی نظارت دارند و از ابتدای تاسیس شهرک های صنعتی تمامی سازه های سنگین تحت نظارت کارفرمای حقوقی انجام میگیرد. 

مطالب مرتبط : نحوه ساخت سوله گلخانه 

خاکبرداری محل احداث سوله

بعد از اینکه سوله صنعتی مورد نظر بر حسب رفع نیازهای مورد نظر و ایجاد یک بستر مناسب صنعت، محل احداث سوله طبق ابتدا توسط کارشناسان مورد آزمایش قرار میگیرد تا مشخص شود خاک و تراکم زمین توانایی تحمل نیرو را تا چه اندازه ای دارد. بعد از مشخص شدن و تایید بافت زمین، خاک برداری زمین احداث تا کد زمین مشخص شده انجام میگیرد.

فونداسیون سوله

پروژه ها و مراحل دیگری که بعد از مشخص شدن نوع سازه و تمامی ابعاد و اندازه های آن قرار دارند در ابتدا پروژه اجرای فونداسیون سازه است از مهم ترین قسمت های ساختار سوله صنعتی می باشد. فونداسیون که وظیفه انتقال نیرو و بارهای مرده سوله را بر عهده دارد، تمامی وزن و نیروها را در قسمت زیرین سوله تحمل می کند.

انتقال و نصب سوله صنعتی

پس از اتمام پروژه فونداسیون و تایید نهایی آن، ساختار و قطعات پیش ساخته سوله صنعتی به محل احداث منتقل می شوند که بعد به وسیله اتصالات پیچ مهره(نوع سوله سبک صنعتی) قطعات و اجزای اصلی تشکیل دهنده سازه به همدیگر متصل میشوند. در مرحله اخر نیز نوبت به کف سازی و نصب سیستم های روشنایی، گرمایشی و سرمایشی سوله می رسد. 

آزمایش خاک و خاکبرداری

آزمایش خاک در مرحله بازدید و گرفتن مجوزهای لازم برای ساخت سوله انجام می شود که معمولا متخصصانی با حضور در محوطه ای که قرار است سازه در آن احداث شود از چندین بخش در عمق های مختلف نمونه های آزمایشگاهی را گرفته و برای بررسی آن به لابراتوار انتقال می دهند. در لابراتور مشخص می شود که این خاک توانایی تحمل چه مقدار وزن را دارد و در برابر انواع اتفاقات مانند نفوذ آب، رانش زمین و استفاده از برخی محلول های شیمیایی چه واکنش هایی دارد.

 

بعد از اینکه نمونه خاک توسط آزمایشگاه تایید شد عملیات احداث سازه سوله شروع می شود که اولین مرحله آن خاکبرداری تا کد ساز است، خاکبرداری توسط ماشین های مکانیکی و صنعتی بزرگی انجام می شود که توانایی برداشت خاک و حمل بسیار زیادی دارند. خاک برداری تا عمق تعیین شده انجام می شود و بعد از آن که به اتمام رسید نوبت به مسطح سازی یا همان فشرده سازی بستر زیرین می رسد که باعث می شود ذرات ریز در خاک نفوذ کرده و تراکم در خاک افزایش یابد.

صفر تا صد ساخت سوله صنعتی

فونداسیون سازه

پس از خاک برداری و مسطح سازی بستر زیری نوبت به اجرای پروژه فونداسیون سوله می رسد که از مهم ترین قسمت هایی اجرایی هر سوله می باشد. در قسمت فونداسیون توسط قالب های چوبی محل نصب ستون ها و پی ریزی ها مشخص می شود که با بتن پوشیده می شوند. فونداسیون باید بر حسب محاسبات فنی و در نظر گرفتن تمام بارهایی که قرار است سازه تحمل کند، احداث می شود از جمله این وزن ها می توان به وزن اسکلت سازه، بارهای مرده و وزن هایی که قرار است بعد ها بر روی سازه اعمال شود، اشاره کرد.

مطالب مرتبط : نحوه بتن ریزی کف سوله 

کلام آخر

سوله های صنعتی را می توان یکی از مهم ترین نوع سازه های سنگین ساخته شده در حوزه صنعت و تجارت دانست که با گذشت زمان شاهد تغییر و تحولات زیادی شده اند، امروزه از سوله های صنعتی برای توسعه و گسترش بسیاری از شرکت های تولیدی و صنعتی مانند خودروسازی، تراشکاری، تولید قطعات و موارد دیگر اشاره کرد. در آخر اگر این مطلب برای شما مفید بود می تواندی نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای استعلام قیمت پیام بدین