نحوه ساخت سوله گلخانه
یکی از اصلی ترین حوزه هایی که برای هر کشور بسیار پر اهمیت است، صنعت و اقتصاد کشاورزی می باشد. کشاورزی از زمان های قدیم با وسایل و تجهیزات بسیار ابتدایی تا کنون که از ماشین آلات و روش های بسیار کارآمد استفاده می شود، کشاورزی به چرخه خود به عنوان یک مهره مهم در اقتصاد کشورها ادامه داده است. اصلی ترین دلیل اهمیت کشاورزی هم به خاطر مواد اولیه غذایی، خوراکی های گیاهی و همه چیزی که از خاک و املاح آن به دست می آید است که یک نیاز دائمی برای بشریت می باشد.
ولی کشاورزی همیشه با چالش هایی همراه است که در خروجی و برداشت محصول آن بسیار تاثیر گذار است، یکی از عوامل تاثیر گذار شرایط مطلوب خاک و از همه مهم تر شرایط جوی و آب و هوا است که با کم و زیاد شدن باعث می شود که فراوانی محصول برداشتی بسیار متغیر باشد. در حدود ۱۵ الی ۲۰ سال گذشته سازه هایی با عنوان سازه گلخانه ای در برخی نقاط ایران پدید آمدند که محیطی سر بسته با بستری از جنس خاک را تشکیل می داد و قابلیت این دارد که بتوان محصولات مختلف را در فصل های مختلف پرورش و به مصرف رساند.
تا قبل از پدید آمدن سازه های گلخانه ای در ایران ما شاهد این بودیم که میوه های هر فصل را فقط می توان در آن فصل تهیه و استفاده کرد و در فصل های دیگر دسترسی به آن بسیار دشوار و یا غیر ممکن است ولی سازه های گلخانه ای با پدید آوردن محیطی با شرایط دمایی مناسب و همچنین خاک و بستر مناسب باعث می شوند که بتوان میوه ها و محصولات فصل های به خصوص را در سایر فصل ها نیز مشاهده کنیم.
تا اینجای مقاله با اهمیت و جایگاه گلخانه ها در صنعت کشاورزی آشنا شدید، اکنون می خواهیم شما را در مورد مراحل احداث و ساخت سازه های گلخانه ای آشنا کنیم. سایت بیستون سازه در این مقاله شما را با مراحل ابتدایی ساخت گلخانه تا بهره برداری آن آشنا خواهد کرد پس تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
سازه های گلخانه ای
سازه یا سوله های گلخانه ای به دلیل انعطاف پذیری در نوع کاربری و همچنین حجم آن می توان در دو دسته بندی سوله سبک و یا سازه های سنگین از آن استفاده نمود. سوله های گلخانه ای را می توان با توجه به کارایی های مرتبط در ابعاد و اندازه های متفاوت احداث کرد، البته زمانی که اندازه های معین را ذکر می کنیم منظور این نیست که بتوان در تمام اندازه های دل بخواه احاث کرد بلکه برای هر محصولی که می توان در داخل فضای گلخانه آن را پرورش داد استاندارد هایی نوشته شده است که مالکان گلخانه ها باید قبل از احداث به این استاندارد ها که در مورد فضای مورد نیاز می باشد، توجه کنند.
سازه های گلخانه ای را می توان به صورت کلی چنین تعریف نمود، گلخانه فضایی بسته است که شرایط را از همه لحاظ برای کشت و پرورش گیاهان و محصولات کشاورزی فراهم می کند و افراد فعال در این حوزه به راحتی می توانند با احداث این سازه ها محصولات خود را با کمترین زیان از سوی کیفیت خاک، شرایط آب و هوایی به مصرف برسانند. در ادامه مقاله با مراحل ساخت سوله های گلخانه ای آشنا خواهیم شد که برای سازندگان و همچنین کسانی که قصد دارند فعالیت خود را با این سازه ها ادامه دهند بسیار مفید است و می توانند اطلاعات خوبی را در مورد این سازه ها کسب کنند.
مراحل ساخت سوله گلخانه ای
مراحل ساخت سوله را می توان به دو بخش تقسیم کرد، مراحل قبل از ساخت و مراحل در حین ساخت سوله گلخانه ای. هر یک از این بخش ها در جای خود بسیار مهم می باشند و باید به هر یک در جایگاه خود توجه زیادی کرد، در ادامه با این مراحل آشنا می شویم.
اقدامات قبل از ساخت
نکاتی بسیار مهم که همه کسانی که قصد دارند سازه های گلخانه را احداث کنند باید به آن توجه داشته باشند. این مراحل می تواند در سرمایه اولیه مورد نیاز، هزینه جابه جایی، عرضه و فروش محصولات کشاورزی تاثیرات به خصوصی داشته باشد که این مراحل عبارتند از :
مشخص کردن موقعیت سازه
تعیین موقعیت ساخت سازه گلخانه یکی از مهم ترین مولفه ها در ساخت و احداث هر گلخانه می باشد. در مشخص کردن موقعیت گلخانه باید به نکاتی توجه داشت مانند مسطح بودن که سبب می شود هزینه های اجرای فونداسیون و همچنین مسطح سازی زمین گلخانه خیلی کاهش یابد.
موقعیت جغرافیایی
دومین عامل موقعیت جغرافیایی سوله است که باید به آن خیلی توجه داشت آیا شرایط جوی در منطقه در تمام فصل های سال مطلوب است یا خیر، اگر موقعیت جغرافیایی سازه گلخانه ای مطلوب نباشد ممکن است بعد از احداث مشکلاتی برای سازه به وجود اورد.
حمل و نقل
دسترسی سریع به اتوبان های اصلی و مسیر های مواصلاتی که برای هر مالک گلخانه ای مهم است ولی از همه مهم تر برای گلخانه هایی بیشتر حیاتی است که در تولید انبوه و فرآوری محصولات در تعداد زیاد فعالیت می کنند زیرا در کشاورزی و پرورش گیاهان برخی محصولات عمر کوتاهی دارند و اگر سریع به دست مصرف کننده نرسد سبب می شود تا از کیفیت محصولات کاسته شود.
اقدامات در حین ساخت سازه گلخانه
بعد از اینکه تمام ویژگی های قبل از ساخت سازه گلخانه را بررسی کردید و اطمینان حاصل کردید که شرایط برای حداث سوله مناسب است نوبت به ساخت و احداث می رسد که مشابه مورد قبلی شامل مراحلی است که عبارتند از :
اجرای فونداسیون گلخانه
ابتدایی ترین مرحله برای ساخت سازه های سنگین، اجرای فونداسیون و زیر سازی مناسب آن است. نحوه اجرای فونداسیون سوله با توجه به ابعاد و موقعیت گلخانه در برخی موارد متفاوت است، ممکن است شما در ساخت برخی از گلخانه ها اصلا فونداسیون بسیار بزرگ و زیر ساختی مشاهده نکنید. این امر بدین سبب است که ساز ه برخی از گلخانه ها سبک و یا به صورت سازه های پوسته ای می باشد وزن زیادی ندارند و از مزیت های بزرگ این سوله ها می باشد. اصلی ترین کاربرد فونداسیون در تحمل وزن و بارهای مرده سازه است که برای سوله های ذکر شده ساخت زیر ساخت زیاد طول نمی کشد و با چند ردیف فونداسیون در راستای ستون های افقی پروژه فونداسیون خاتمه می یابد.
اسکلت سوله
بعد از فونداسیون نوبت به احداث اسکلت سوله می رسد که همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شده با توجه به نیاز نوع فعالیت و محیط مورد نیاز ممکن است اسکلت و سازه سوله نیز متفاوت و یا در ابعاد متفاوتی ساخته شود. ولی یک از رایج ترین این سازه ها که برای ساخت سوله گلخانه از آن استفاده می شود سوله های خرپایی می باشد، این سوله ها که به دلیل وزن پایین و احداث ساده آن جزو سوله های سبک محسوب می شوند برای ساخت گلخانه ها بسیار مناسب هستند.
به دلیل وزن پایین و سبک بودن، هزینه های تاسیس گلخانه نیز کاهش می یابد و این یکی از بزرگترین مزیت های این نوع سوله می باشد. علاوه بر آن اجرای فونداسیون و اسکلت سوله نیز در مدت زمان کمتری اجرایی می شود.
پوشش اسکلت گلخانه
از مسائل مهم دیگر بعد از برپایی اسکلت گلخانه، انتخاب و نصب پوشش مناسب بر روی آن است که برای گلخانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پوشش اسکلت گلخانه باید برخی از ویژگی ها را مثل جلوگیری از خروج رطوبت داخل گلخانه و همچنین عبور نور به صورت مناسب را دارا باشد. معمولا نوع پوشش ها از جنس پلاستیکی و شیشه ای هستند که در این میان پلاستیکی بسیار مورد استقبال قرار می گیرد چون هزینه نصب آن نسبت به شیشه پایین تر است و از طرفی جریان هوای داخل و خارج گلخانه را تا حد زیادی مانع می شود که همین امر در پوشش شیشه ای کمی عملکرد بدی دارد.
کلام آخر
سازه های گلخانه ای یکی از رایج ترین سازه هایی هستند که می توان امروزه در بییشتر مناطق اطراف شهرها و حتی داخل بافت های شهری مشاهده کرد. کاربرد این سوله های گلخانه ای بسیار متنوع است و در رده های پرورش گل و گیاه، کشت و پرورش گیاهان و محصولات کشاورزی و پرورش گیاهان دارویی بسیار کارایی دارند. در آخر اگر این مقاله برای شما مفید بود می توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.