سوله ها یکی از پرکاربردترین سازه ها در ایران و مناطق صنعتی ایران هستند. در حال حاضر اکثر کارگاه ها، شرکت های تولیدی و صنعتی در حال اجاره یا ساخت سوله برای فعالیت خود هستند و این امر در عملکرد آنها تأثیر مثبت زیادی دارد.
از جمله مزایای سوله ها می توان به داشتن فضاهای بزرگ و مطلوب اشاره کرد که سازندگان و افرادی که قصد ساخت سوله برای فعالیت های خود دارند می توانند بنا به نوع شغلشان یا صنعتی که می خواهند راه اندازی کنند میزان فضای مورد نیاز سازه خود را سفارش داده و بسازند.
در زمینه صنعتی، سوله ها در بسیاری از مشاغل و فعالیت های دیگر نیز نقش بسیار مهمی دارند، به عنوان مثال می توان به سازه های گلخانه ای، پرورش گیاهان دارویی، پرورش قارچ، استخرهای سرپوشیده، آشیانه های هواپیما و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
سوله ها را همان طور که گفته شد می توان اجاره و احداث کرد، هر سوله با هر کاربری مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد ولی در آخر بستگی به گستره فعالیت و سرمایه گذاری شما برمیگردد. ما در این مقاله از بیستون سازه قصد داریم شما را با احداث و ساخت سوله از صفر تا صد آن آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
سوله
اگر بخواهیم یک تعریف کلی و ساده از سوله داشته باشیم می توان گفت که سوله ها سازهای سنگین هستند که در بیشتر اشکال به صورت شیب دار احداث می شوند. سوله سازی در تاریخ ایران زیاد قدمت زیادی ندارد و برای اولین بار در اواسط سال ۱۳۷۲ بود که به صورت متعددی برای کارگاه های تولیدی احداث شد بعد از بود که جامعه بیشتر با این سازه های آشنا شدند و بسیاری از صنعتگران، کارآفرینان را مجذوب خود کرد. همین ترویج باعث شد تا بدین روز از سوله در حوزه های مختلفی استفاده کنند.
به دلیل استقبال زیاد از این سازه ها در چند سال گذشته با پیشرفت در علم ساخت سوله ما اکنون شاهده پدید آمدن سوله سبک، سوله خرپایی و سازه های پوسته ای هستیم که به دلیل وزن سبک و در ادامه آن هزینه کم در احداث آن سبب شده است که درخواست برای احداث سوله ها بیش از پیش شود. خواستیم ابتدا یک دید کلی نسبت به سوله و اهمیت آن داشته باشید تا در ادامه به معرفی خلاصه و کلی مراحل ساخت سوله بپردازیم.
مراحل ساخت سوله
اولین قدم برای اینکه بخواهید برای خودتان سوله احداث کنید این است که ابتدا باید کاملا در مورد آینده کاری فعالیت خود و همچنین هزینه هایی که ممکن است ساخت سوله برای شما در پی داشته باشد تفکر کنید.
باید به همه این موارد دقت شود، دیده شده که برخی از مالکان از روی تصمیمات ناگهانی و هیجانی اقدام به احداث سوله بکنند برای فعالیت هایی که در فضاهای کوچک نیز می توان اداره کرد که در آخر باعث ضررها و زیان های جبران ناپذیری شده است که به مالک و سرمایه گذاران آن وارد شده است.
بهترین روش برای اینکه از فعالیت و تصمیم ساحت سوله اطمینان کامل حاصل کنید این است که از مشاوران و متخصصان مربوطه که سابقه ساخت و احداث سوله دارند، کمک بگیرید. این افراد در قبال هزینه هایی فعالیت شما و اینکه آیا ساخت سوله برای شما به صرفه است و یا نه را بررسی می کنند.
اگر در مشاوره و تصمیمات خود نتیجه این شد که ساخت سوله سبب بهبود و تاثیر مثبت بر روی فعالیت شما می شود، بعد از آن کاملا با اطمینان می توانید که اقدام به احداث سوله کنید.
مطلب مرتبط: نحوه محاسبه قیمت سوله
- اخذ مجوزهای مربوط به ساخت سازه
اولین گام برای احداث سازه سوله این است که از مراکز قانونی مجوزهای لازم را برای احداث سوله اخذ کنید. طی مراحل قانونی و در آخر صادر شدن یک مجوز رسمی که از مهم ترین کارهای قبل ساخت سوله است، می شود. بعد از اخذ مجوز شما به سادگی می توانید از طریق شرکت های سوله سازی مانند شرکت بیستون سازه اقدام به سفارش و احداث سوله مورد نظر خود کنید.
مالک و سرمایه گذار اگر زمینی برای احداث سوله داشته باشد که سرعت کار بالا خواهد رفت ولی اگر زمین مناسب برای سوله در دست نباشد حتی در روند اخذ مجوز نیز ممکن است مشکلاتی را پیش روی مالک قرار دهد، پس به همین سبب همیشه سعی کنید در مراحل قبل از اخذ مجوز و با مشاوره گرفتن از متخصصان زمینی متناسب با فعالیتی که قرار است در آنجا دایر شود خریداری کنید.
چرا متناسب به دلیل اینکه سازه سوله کاربرد زیادی دارد و یکی از آنها هم انبارداری است و برای انبارداری ممکن است هر نوع محصولی استفاده شود از محصولات و مواد غذایی با عمر کوتاه تا قطعات فلزی در تیراژ زیاد همه این موارد گفته شده باید در مرحله مشاوره گفت و گو شده و جواب نهایی برای آن پیدا شود و اگر اینگونه نباشد ممکن است در مراحل بعدی شما را با مشکلات زیادی روبه رو کند.
- استخراج نقشه های سوله برای اسکلت و فونداسیون
بعد از اینکه مجوزهای لازم اخذ شد و زمین برای احداث سازه مشخص شده است. مالکان و سرمایه گذاران با شرکت های طرف قرار داد احداث پروژه را شروع می کنند. در ابتدای احداث سوله نقشه هایی سه بعدی و دو بعدی از سوله ای که انتخاب شده است به همراه اندازه ها و متراژ آن چاپ می شود که کارفرمایان و مهندسان ناظر احداث سازه را بر طبق آن پیش می برند.
نقشه هایی که چاپ می شود در دو قسمت تقسیم بندی قرار دارد یکی برای پروژه فونداسیون سازه که وظیفه انتقال نیرو و بارهای مرده سازه را به زمین دارد و نقشه دیگر برای اسکلت سازه است که نوع اتصالات، زاویه ها و دیگر اطلاعات را در بر دارد.
مطلب مرتبط: ساخت سوله صنعتی در پرند
- خاکبرداری و اجرای فونداسیون
اولین عمل خاک برداری است که توسط ماشین های صنعتی انجام می شود، خاکبرداری تا کد سازه که در نقشه به آن اشاره شده است انجام می گیرد بعد از خاکبرداری تا عمق مناسب عملیات بتن ریزی (مگر) شروع و فونداسیون اجرا می شود.
فونداسیون سازه به خصوص سوله ها یکی از مهم ترین بخش های آنان می باشد چون وزن کلی و همه تیرچه ها بر روی فونداسیون است و این زیر ساخت سازه است که توسط محاسبات فنی انجام شده از قبل توسط مهندسان ناظر، این نیروهای تجمیع یافته را به سمت مرکز زمین هدایت می کند به طوری که باعث حرکت و یا لغزش لایه های زیر سازه نشود.
- احداث اسکلت سازه
پس از مرحله فونداسیون نوبت به ساخت و برپایی اسکلت میرسد، اسکلت که کلا بر روی پی و فونداسیون واقع می شود بر طبق نقشه داده شده و تعداد تیرچه هایی که نیاز برای ساخت اسکلت است در نقشه درج شده است. عوامل کاری و کارگران با استفاده از اتصالات پیچ و مهره و جوش زدن فلزات در بخشی نقاط، اسکلت سازه را در آخر برپا می کنند.
- کف سازی سوله و در آخر پوشش روی سازه
مرحله برپایی و احداث اسکلت سازه که تمام شد نوبت به کف سازی سوله می رسد که توسط قالب های چوبی و بتن ریزی در محوطه مشخص انجام می گیرد. همزمان با کف سازی سوله پوشش های تحت عنوان ورقه های آهنی و یا این روزها بیشتر از ساندویچ پانل استفاده می کنند، پوشش می دهند تا سوله به صورت یکنواخت و یکپارچه دیده شود
مطلب مرتبط: اجاره سوله برای ذغال
سوله صنعتی چگونه ساخته می شود؟
ساخت سوله صنعتی شامل مراحل مختلفی می باشد که عبارتند از:
انتخاب مکان: یک مکان مسطح و دارای زهکشی مناسب برای سوله انتخاب کنید و مطمئن شوید که به راحتی در دسترس است و به منابع برق و آب نزدیک است.
دریافت مجوز: مجوزها و تاییدیه های لازم را از مقامات محلی دریافت کنید تا اطمینان حاصل کنید که سوله با قوانین و مقررات ساختمانی محلی مطابقت دارد.
آماده سازی محل: با پاکسازی هرگونه زباله و تسطیح زمین، محل را آماده کنید. شما ممکن است نیاز به نصب فونداسیون، مانند دال بتنی یا پایه، برای حمایت از سوله داشته باشید.
طراحی و انتخاب مواد: سوله را طوری طراحی کنید که نیازهای خاص شما را برآورده کند، با در نظر گرفتن عواملی مانند اندازه، مکان و کاربرد مورد نظر. موادی را که برای دیوارها، سقف و کف استفاده خواهید کرد، با در نظر گرفتن عواملی مانند هزینه، دوام و عایق انتخاب کنید.
قاب بندی: دیوارها و سقف را با مونتاژ اجزای قاب، مثل صفحات و تیرها بسازید.
سقف و روکش دیوار: سقف و روکش دیوار، از جمله موادی مانند فلز، زونا آسفالتی یا فلز راه راه را نصب کنید.
درب ها و پنجره ها: درها و پنجره ها را نصب کنید و مطمئن شوید که محکم وصل شده اند و در برابر آب و هوا مقاوم هستند.
برق و لوله کشی: سیستم های برق و لوله کشی را با در نظر گرفتن عواملی مانند روشنایی، تهویه و وسایل لوله کشی نصب کنید.
مطلب مرتبط: ساخت سوله از پی تا کلید
تکمیل: نمای داخلی و خارجی سوله شامل رنگ آمیزی یا رنگ آمیزی، عایق کاری و کفپوش را تکمیل کنید.
بازرسی نهایی: یک بازرسی نهایی را با مقامات محلی برنامه ریزی کنید تا مطمئن شوید که سوله تمام قوانین و مقررات ساختمانی لازم را رعایت می کند.
رعایت تمام قوانین و مقررات ساختمانی و استفاده از مصالح و تکنیک های مناسب برای اطمینان از ایمن، بادوام و کاربردی بودن سوله بسیار مهم است. اگر تجربه و مهارت لازم برای ساخت سوله را ندارید، استخدام یک پیمانکار حرفه ای نیز ممکن است ایده خوبی باشد.
کلام آخر
سوله ها یکی از مهم ترین و حیاتی ترین بخش صنعت و اقتصاد کشور است که با به عرصه آمدن آن بسیاری از صنعت ها و تولیدی ها در کشور پیشرفت چشمگیری داشته اند. در آخر اگر این مطالب برای شما مفید بود می توانید نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.